İmas Dekor Fayans

Seramik Nedir? Seramik ile Fayans Arasındaki Fark

Seramik nedir, seramik seçimi, döşeme, uygulama, değiştirme ve seramikleri yenileme, yer duvar seramikleri arasındaki fark nelerdir? Seramik tipleri ile ilgili bilinmesi gereken hususlar?

Seramik Nedir ? Kil, kaolin, silisli kum ve başka minarel hammeddelerinin karıştırılmasından sonra, çelik kalıplar içersinde yüksek basınç altında şekillendirilmesi ve bir defa pişirilmesi ile elde edilir. Pişirmeden öncesinde rastgele bir çatlama ve kırılmayı önlemek amacıyla seramik hamurunun amacıylae çok az miktarda şamot , feldspat, kum, tebeşir, grafit, ve kok tozu gibi katkılar katılır.

Seramik Çeşitleri - Seramik Kullanım Alanları

Seramik ne Demektir? Seramik öğütme, eleme, karıştırma gibi bir grup işlemler ile şekillendirilerek yüksek sıcaklıkta pişirme tekniği ile imal edilir. İmalat metodu ne olursa olsun Seramik su emme civarlarına göre sınıflandırılır. Su emme seviyesi direkt olarak malzemenin bünyesindeki boşluklarla teması olan bir konudur. Seramik malzemesinin su emme seviyesine bakılarak hangi koordinat ve şartlarda hangi koordinat ve mekanda kullanılacağına idealliğine karar verilir.

Su emme seviyesi %10 olan seramik karolar iç mekanda düşey olarak uygulanarak döşenmesi idealdur. Su emme seviyesi azaldıkça malzemenin seramik karonun kullanım kısmı kısıtlanır su emme seviyesi azaldıkça kullanım kısmı artar çoğalır buda demek oluyor ki; su emme seviyesi az olan seramikler yük, sıcak, soğuk alanlarda daha kullanımlı su emme seviyesi yüksek seramikler iç mekanda fiziksel etkilere karsı direnci azalır.

Seramik Nedir ? Seramik Çeşitleri

Su emme seviyesi%3 olan seramik karolardır. Bu guruba giren seramik karolar iç ve dış mekanda hem yatay hem dikey yüzeylerde kullanılır.orta su emmeli karolar %3 ve % 10 olan karolardır. Bu seramikler ısı dönüşümü çok olan mekanlarda kullanılması idealdir. Bunlar öneme alınarak uygulayıcı seramik ustasının bilgi kapasitesi dahilinde alınmalı mekana ve alana ideal şekilde olmalı.

Seramik Değişikliğe uğrayan gereksinimler ve değişik zevklere hitap etmek hedefiyle imal edilen Seramik Karo renk secenekleri ebatları ile evlerinizi , iş yerinizi canlandırıp zenginlik katıp mekanlarınıza değer katıyor.

Seramik tipleri gereği mekanın mevkisine göre çeşitlenir. Zemin kaplama malzemesi olarak sınıflandırılan seramikler su emme seviyesi ve hava koşullarına dayanıklılığı ilede parametre olur. Seramik yük, insan yoğunluğu çok olan avm, kafeterya, restorant, hastane, depo, bahçe, teras zeminlerinde kullanılır. Bu alanlarda Seramik seçimi ise porselen seramik modelleri kullanılması idealdir.

Seramik ile Fayans Arasındaki Fark Nedir?

Benzer şekilde fayanslar genelde daha düzgün bir yüzeye sahip olduklarından iç dekorasyonda, örnek olarak mutfak ve banyo duvarlarında, tercih edilirler. Seramik ise çok daha geniş bir yelpazeye ve bununla beraber çok çeşitliliğe sahiptir. Özellikle fayanslarda bulunduğu gibi karo şeklinde olmayabilirler.

Kullanılan malzemeye ve üretimdeki teknik ayrıntılara göre değişmekle beraber fayanslara nazaran seramikler biraz daha kaba bir yüzeye, görünüme sahiptirler, ancak renkleri daha sıcaktır.

Seramikler bu ve benzer sebeplerden ötürü daha ziyade iç mekanların zemin kaplamalarında ve dış mekanlarda tekrar zemin kaplaması olarak ve diğer değişik amaçlarla tüketilirlar. Yani genelde fayanslar duvarlarda, seramikler zeminlerde tüketilir diyebiliriz.

Fayans seramik ustasının bilmesi lüzumen mühim detaylar

Seramik fayans kaplama çeşitlerini, özelliklerini bilir ve şunların kullanım yerine göre seçimini yapar.

Seramik karoların kaplanabileceği makul yüzeyleri bilir ve kaplama gerçekleştireceği yüzeyleri buna göre hazırlar.

Seramik duvar karolarını döşemeden evvelce temiz ve duru su konmuş bir kap ortamında hava kabarcığı çıkışı tamamlanana kadar bekletir. Daha sonra sudan seramik duvar karoları çıkartır ve kılıcına çapraz olacak şekilde dizer.

Seramik duvar karolarını üzerindeki filmsi su akışı tamamlanana kadar bekletir ve sonra döşeme işlemine başlar.

Seramik duvar karolarını döşemeden evvelce duvara tam ölçüsünde yatay ve mastar bağlar.

İklim koşullarına ve kaplama yüzeyinin emicilik haline göre kaplama evveli yüzeyi nemlendirir ya da astarlar.

Kullanıma hazır seramik yapıştırma harcını hazırlar ve yapımcının program , hazırlama, kullanma talimatına uyar.

Yapıştırma harcını kaplama yüzetekrar mala ile sürüp makul diş ölçülerine ve diş şekline sahip dişli mala ve taraklıyarak tesviye eder.

Kaplama ya hazırlamış bulunduğu seramik fayans karoları yapıştırma harcının üstüne istenilen formda döşer.

Döşediği her seramik fayans karoyu program sırasında kesinlikle plastik bir tokmak ile yerine iyice sıkıştırır.

Seramik Fayansların Kaplama prosedürünü bitirdikten sonra derz boşluklarını ve seramik karoların ön yüzeylerini harç atıklarından ve tozdan iyice temizler.

Fayans Derz boşluklarını makul derz dolgu malzemeleriyle (fuga) kurallara makul biçimde doldurur ve temziliğini yapar.

Seramik karo döşemesini yatayda ve düşeyde terazisinde ve mastarında, dişsiz ve peçsiz yapar.

Su giderinin bulunduğu noktalarda, gidere doğru istenilen eğimi verir.

Boyalı, alçılı, sıvasız, eski kaplamalı, gaz beton, gibi yüzeyler üstüne nasıl seramik karo kaplanacağını bilir.

Islak zeminlerde lüzumlu izolasyon işlemlerini seramik karo döşeme işleminden evvelce yapar.

Seramik Fayans Yapıştırma harcına kireç katılamayacağını, derz malzemesi olarak beyaz çimentonun kullanılmayacağı, seramik duvar karolarının ıstatılmadan döşenemeyeceğini çok iyi bilir.

Fayans Kaplamada , pano, bördür, modül, orta dekor vb. şekilli seramik karo kullanılacaksa şunlar evvelce yerde kuru bir prova yapar.

Yer Duvar Kaplamada kullanılabilecek seramik malzemelerin fiziksel, kimyasal, mekanik, vb. özelliklerini bilir.

Sırlı ve sırsız seramik malzemelerin kullanım alanını ve fiziksel özelliklerini bilir.

Fayans Seramik derz dolgu malzemelerinin özelliklerini, çeşitlerini ve kullanım yerlerini bilir.

Fayans Nedir, Nasıl Döşenir? Fayans Ne Demektir?

Fayans Nedir? Bünyesi anorganik olan ama metal olmayan; kil, kuats, feldspat, kalker gibi seramik hammaddelerinin belirli oranlarda karışımının özel kalıplarda preslenerek şekillendirilmesinden sonra yüksek sıcaklıklarda pişirilen ve yüzü sırlanmış duvar kaplama malzemesidir Fayans


# Diğer bir tanımla Fayans çokça yapıların iç mekanlarında ıslak zemin duvar kaplamasında tüketilir.


Fayans duvar karosu su emme seviyesi yüksek olan malzemedir. Yer seramiklerine nazaran daha yüksek oranda su mem seviyesi sahiptir ve iç mekanlarda tercih edilir. Fayans iç mekanlarda yüke ve fiziki özelliklere maruz kalan mekanlarda kullanılmaz.


Fayans Nelerde Kullanılmaz?

Üzerinde insan yoğunluğu olan mekanlarda (avm, alış veriş merkezi, hastane vs)

Sabit yük olan her türlü yatay zeminlerde ( fabrika,atölye,depo)

Isı değişiklığının bulunduğu mekanlarda

Teras , balkon, yüzme havuzlarında

Soğuk hava ve su depolarında

Fayans Kullanım Alanları

Mutfak Tezgah Arası Fayansları

Mutfak Duvar Fayans döşeme

Mezbaha Duvar Fayansı kaplaması

Restorant Duvar Fayans işleri

Kafeterya Duvar Fayanslarını döşeme

Otel Duvar Fayans uygulaması

Oto Yıkama Duvar Fayansları

Labaratuvar Duvar Fayans yapımı

Fayans Döşeme
Call Now ButtonTeklif Alın