Saten Alçı
Saten Alçı Nedir ? Nasıl Yapılır ?
“Saten Alçı”, sıvanan yüzeylerin üst katmanlarının pürüzsüz ve temiz bir yüzey durumuna getirilmesi amacıyla yapılan toz halinde, ince bir malzemeden elde edilen alçı sıva türüdür. Bu düzgün, temiz ve pürüzsüz olma özelliğinden dolayı, bir kumaş türü olan saten benzetmesinden ismini almıştır. Bu sıvaya “Saten Perdah Alçısı”, “Perdahlı Alçı Sıva” isimleri de verilmektedir. Saten alçı uygulamasında duvarlarda yapılan işlemler tavanlar içinde aynıdır.

Saten Alçı Karışım Oranları
Toz durumunda 1 m3 alçı aşağı yukarı 700 kg gelmektedir.
Saten alçı harcı hazırlanırken, her 10 kg toz alçıya, 6,5-7 lt su ilave edilir.
1 kg karışım ile 1 m2 alana 1 mm kalınlığında saten alçı yapılabilmektedir.
Alçı sıvalar hemen donduğundan ve tekrardan karıştırılmaya ideal olmadığından, hazırlanan harçların kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir. Saten alçısı harcı karıştırıldıktan 90 dk içerisinde uygulanmalıdır.

Perlitli alçı sıvalar, pürüzlü yüzeyleri bundan dolayı son kat olarak değil, kaba sıva olarak kullanılmaktadır. İstenen pürüzsüz, düz ve temiz bir yüzey için “Saten Alçı”, “Saten Perdah Alçısı”, “İnce Sıva” uygulanmaktadır. Perlitli alçı sıva ile perdah alçı sıva karıştırılmamalı, ayrı ayrı uygulanmalıdır. 

Karışımın Hazırlanması
“Saten alçı”, “perdahlı alçı sıva” programı neticesinde pürüzsüz bir yüzey elde etmenin ilk ve en mühim aşaması saten alçı karışımının hazırlanmasıdır. Alçı karışımları hızlı donduğundan en çok 90 dakikada tüketilecek miktarlarda harç hazırlanmalıdır. Yukarıda verdiği alçı-su oranlarına  dikkat edilmemesi, uzun vakit ya da süratli karıştırma işlemi harcın hızlı donmasına sebep vermektedir. Dolayısyla harcın karıştırıldığı mikser yüksek devirlerde çalıştırılmamalı ve bu karıştırma işlemi gereğinden uzun tutulmamalıdır.

Pürüzsüz bir saten alçılı yüzey elde etmek amacıyla toz alçı ortamında iri taneler, topaklanmalar ya da yabancı maddeler bulunmamalıdır. Bu amaçla alçı sıva torbaları depolanırken sudan ve nemden korunmalı ilaveten 20 alçı torbasından çok üstüste istiflenmemelidir. Saten alçı harcı karışımı üstüne yeni su ve alçı ek edip karışımı çoğaltmak harcın homojenliğini bozarak topaklanmalara namacıyla olur. Dolayısıyla her defasında harç karılan eleman temizlenmeli ve baştan yeni bir karışım hazırlanmalıdır. Hem de karışımın içerisine kum, çimento ya da mermer tozu gibi rastgele bir yabancı madde eklenmemelidir. Karışım suyunun da karışımın inceliğini ve niteliğini bozmayacak nitelikte olması gerekir.

Raspalama
Saten alçı ince bir tabaka olarak uygulandığından, pürüzsüz bir yüzey elde etmek için, perdah alçının yapılacağı yüzeyin de kısmen düzgün olması gerekmektedir. Perlitli alçı sıva ya da ince sıva oluşturulan yüzey kuruduktan sonra, yüzeydeki kabarıklıklar, çıkıntılar ve artıkların  temizlenmesi getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle spatulayla oluşturulan işleme “Raspa” ya da “Raspalama” adı verilmektedir. Sıva uygulamalarında meydana çıkan mastar izleri de bu teknik ile giderilir.

Uygulama Yönü

Daha eskiden hazırlanan “saten alçı harcı” çelik mala üstüne alınarak yüzeylere 0,3-1 mm kalınlıkta olacak şekilde uygulanır.  Saten alçı yüzeyinin yeteri kadar düzgün ve derli toplu bir şekilde meydana çıkması amacıyla malalama prosedürü sıksık aynı yönlerde uygulanmalıdır. Bu prosedür yapılırken, evvelce yapılan yüzeyin bozulmaması amacıyla, yukarıdan aşağı doğru saten alçı uygulanır. Bu prosedür esnasında olası olduğunca mala izi bırakmamaya çalışılır.

Zımparalama

Pürüzsüz bir saten alçılı yüzey elde etmek amacıyla yapılan bu ince katman zımparalanır. 0-400 kum zımpara adı verdiği zımpara ile yapılan yüzey son durumuna getirilir.

Call Now ButtonTeklif Alın